Veel gestelde vragen – Huisartsen MCNO – Nijmegen
Header afbeelding
Berg en Dalseweg 63 6522 BB Nijmegen Tel:024 - 382 86 82

Veel gestelde vragen

Blaasontsteking

Denkt u dat u een blaasontsteking heeft kunt u de urine op de praktijk laten nakijken door de assistente. Het liefst ontvangen we ochtendurine. Indien u de urine voor 10.00 naar de praktijk brengt kan de assistente tussen de middag overleggen en met de huisarts verder beleid bepalen.

Opvangen en bewaren van de urine

  • Vang de urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.
  • Breng de urine binnen twee uur naar de praktijk.
  • Kunt u het pas later brengen? Zet het potje dan in de koelkast en breng het binnen 24 uur.

 

Vragen over hart- en vaatziekten

CVRM

CVRM staat voor CardioVasculair Risicomanagement: Dat betekent dat wij ons, op onze praktijk bezig houden met diagnostiek, behandeling en follow-up van risicofactoren voor hart en vaatziekten (HVZ), inclusief leefstijladvisering en begeleiding bij patiënten met een verhoogd risico op ziekte of sterfte door HVZ.

Op dit moment worden mensen met een verhoogde bloeddruk omste beurt opgeroepen om deel te nemen aan ons spreekuur.

Komend jaar zullen ook de mensen met al een hart of vaatziekte opgeroepen worden voor een speciaal spreekuur. Indien dit voor u van toepassing is dan kunt u komend jaar een brief van ons verwachten waarin u uitgenodigd wordt voor dit spreekuur.
We houden deze spreekuren om de kans op ernstige gevolgen van hart of vaatziektes zo klein mogelijk te maken en voor u de best mogelijke zorg te leveren.

 

Vragen over bevolkingsonderzoeken

Wat is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een onderzoek om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te kunnen sporen en te behandelen. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen iedere 5 jaar een uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek. Klik hiervoor meer informatie.

Wat is het bevolkingsonderzoek borstkanker?

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een onderzoek om borstkanker bij vrouwen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek. Klik hiervoor meer informatie.

Wat is het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een onderzoek om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Vrouwen en mannen tussen de 55 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek. Het onderzoek start vanaf 2014. Klik hiervoor meer informatie. Zie ook thuisarts.nl, zoekterm darmkanker.

 

SOA testen

Welke SOA’s zijn er?

Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening. De belangrijkste SOA’s zijn: chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis-B, HIV, genitale wratten en herpes. Op de site van Soa Aids Nederland kunt u meer lezen over SOA’s en hoe vaak deze voorkomen in Nederland.

Hoe krijgt u een SOA?

De meeste SOA’s worden overgedragen door ‘slijmvliescontact’, daarnaast door vaginaal vocht, sperma en bloed. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, in de keel, in de anus en op de eikel van de penis. Naast vaginale of anale seks zonder condoom kan dus ook pijpen zonder condoom een risico geven op SOA’s.

Wanneer testen op SOA?

Als u onveilige seks heeft gehad, seks zonder condoom, seks tegen uw zin, als u door een sekspartners bent gewaarschuwd voor SOA’s, of als u bepaalde klachten heeft. Klachten* die passen bij een SOA, zijn:

  • (veranderde) afscheiding of pus uit de penis, vagina of anus
  • bloedverlies wanneer u niet ongesteld hoort te zijn
  • een branderig gevoel/pijn bij het plassen
  • zweertjes, wratjes of blaasjes op/in de penis, vagina, anus of mond
  • jeuk aan de eikel of de schaamlippen

Vaak geven SOA’s geen klachten, dus wacht niet totdat u klachten krijgt

Waar?

Een SOA-test kunt u altijd laten doen bij uw huisarts, of anoniem bij het ASK Mildredhuis. De SOA-poli van de GGD is een aanvullende voorziening op de huisartsenzorg. Om te kijken of u in aanmerking komt voor een gratis test bij de GGD, stelt de GGD u aan de telefoon een aantal vragen. Als u niet bij de GGD terecht kunt, zullen zij u doorverwijzen.